Talsyntes (uppläst text) till Knowledge? Viktigt för SVTs användare med dyslexi mfl.

Hej,

Jag jobbar som Lead Digital Accessibility på Sveriges Television som använder Kundo Knowledge. Det är viktigt för oss att vara digitalt tillgängliga dvs inte diskriminera användare med funktionsnedsättning.

Vi har nyligen gjort användningstester med dyslektiker som visade att de, och andra med kognitiva nedsättningar, har ett stort behov av att få SVTs hjälpartiklar på https://kontakt.svt.se/ upplästa med talsyntes.

Jag behöver veta om och när ni planerar att införa talsyntes för Knowledge?

Bakgrund:

Dyslexiförbundet har uppmärksammat SVT på att vår instruktion om tjänsten Uppläst text var omöjlig att förstå. Målgruppen för Uppläst text är människor som har lässvårigheter. Under ett användningstest visade det sig att hela https://kontakt.svt.se/ är otillgänglig för dyslektiker och andra med lässvårigheter.

Jag bifogar en sammanställning av användningstestet och rekommenderar er att kontakta http://www.begripsam.se/ om ni vill ha mer input ang talsyntes.

Kommentarer

• Hej Erik,

Vi har idag tyvärr inga planer på att införa talsyntes som en standardfunktion i Kundo Knowledge. Det finns två sätt att som användare respektive er som organisation att ta lösa detta på ett annat sätt.

Som användare går det att få innehållet på en webbsida uppläst för sig, givet att man har rätt plugins i sin webbläsare. Givetvis är inte detta något man alltid kan räkna med att finns på plats, men den stora fördelen för användaren är att detta fungerar på alla webbplatser, inte bara på Kundo.

Som organisation kan man använda sig av Talande webb. Det fungerar så att man lägger in en script-tagg i sitt Forum eller Kunskapsbank, en ikon dyker då upp på webbsidan som gör det möjligt att få sidan uppläst för sig. Talande webb är en extern tjänst, och ni tar själva kontakt med dem, och får en script-tagg som vi hjälper er att lägga in.

Jag inser att det förstås skulle vara enklare om detta bara "fungerade automatiskt", men jag hoppas att någon av lösningarna ovan fungerar för er. Vi delar er önskan att ge bra upplevelsen till alla som använder våra produkter, inklusive de med olika former av funktionsnedsättning.
    Emil Stenström Produktansvarig
  • Jag ser att rapporten nämner att det saknas möjlighet att lägga upp video och att skapa underkategorier. Båda dessa funktioner finns det stöd för i Kundo Knowledge, så hör gärna av er om ni har problem med att få dessa att fungera tar vi det vidare tillsammans.
    Emil Stenström Produktansvarig
  • Hej och tack för svar Emil. Då vet jag. Jag kommer vidarebefordra din input till Dyslexiförbundet och Begripsam för att få deras feedback om Talande webb och plugins Ja rapporten är missvisande ang video (det handlar snarare om att SVT har svårt att publicera SVTs egen videospelare i Knowledge). Jag visste inte att det finns stöd för underkategorier nu, det saknades när vi implementerade Knowledge.
    Erik Hedin
  • Toppen, återkoppla gärna när du fått svar (här eller i mail) så tar vi det vidare oavsett.

Ang. Underkategorier så är det bara någon vecka gammalt. Här finns mer info: https://kb.kundo.se/guide/kategorisera-guider-med-hjalp-av-underkategorier