Mer kärlek till mobilversionen!

Lyssnaren T skriver:
Sedan hoppar den här bilden upp till början av sidan varje gång jag raderar i den här texten. Mycket irriterande.

Den här bilden är väl själva sidan i forumet, där man tappar fokus i mobilen i ett par lägen. Jag skulle nog ha lättare att visa än att beskriva i vilka lägen det blir ...

Eftersom jag själv jobbar mycket via telefon och har en hel del (smärre) bekymmer med navigation i mobilt läge, i synnerhet sånt som inte är aktuellt för lyssnaren (som att redigera befintliga inlägg där spara-knappen kräver först ett klick för att hamna i fokus, sen ett för att kunna submitta), vill jag bara berätta att allt som gör mobil användning smidigare är något jag gillar!
Annika, webbmaster på Sveriges Radio Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

• Hej Annika!

Det är förstås inte bra att textredigeraren upplevs svåranvänd eller buggig i mobilläge! Även om de flesta av Kundos redaktörer sitter vid stationära datorer med mus och tangentbord ska det så klart gå att skriva även i mobilt läge.

Jag förstår att det är svårt att beskriva problem i beteendet på mobil, så om du har möjlighet kan du gärna kontakta mig på telefon för att beskriva detta lite närmare. Då kan vi prata och kanske komma underfund i vilka lägen problemen sker. Mina kontaktuppgifter hittar du på https://kundo.se/contact.

Vi är flera här på Kundo som tycker det är viktigt att verktygen även fungerar i mobilt läge, kul att ni även är det som redaktörer! 😀
    Dan Strokirk Utveckling & support
  • Hej! Jag är inte Kundo-redaktör utan slutanvändare och hade precis detta problem när jag försökte lägga in frågor i KB:s Kundo-system med mobilen hemifrån i fredags.

Varje gång jag suddar något i texten hoppar bilden upp till början av sidan igen. Mycket svårarbetat när man försöker skriva ett inlägg. Jag har Android och använder Samsungs webbläsare. När jag prövade på en iPad så funkar det utan problem.
    Karin
  • Hej Karin,

Tack så mycket för ytterligare information om det här felet, det kommer att underlätta felsökning för oss!

Vi tycker det är kul med sådant engagemang för Kundos upplevelse i mobilen och ska göra vårt bästa för att den ska bli bättre.
    Anders Ytterström Utveckling & support
  • Karin, det låter som en tydligare beskrivning av samma problem som T rapporterade i vårt forum. Även T har en Samsung-mobil, men skrev till vårt Kundo-forum med Chrome (vilket jag som redaktör kan se "bakom kulisserna").

Dan & Anders:
    Jag har av olika skäl inte arbetat så mycket över mobilen sedan jag startade tråden, men ska försöka sammanställa de saker jag dyker på (oavsett om det är som inloggad redaktör eller "vanlig" användare).

Jag återkommer framöver!
    Annika, webbmaster på Sveriges Radio
  • Hej igen Annika,

Gör gärna det, det är till stor hjälp! Stor eloge till dig för ditt engagemang.
    Anders Ytterström Utveckling & support
  • Hej igen!
    Tre smärre problem (Ios):

1. Att klistra in text i textfältet får markören att flyga iväg till toppen av sidan (bild 1)
    2. Texten jag skriver syns inte automatiskt eftersom den är dold av fältet med gem-ikonen  etc (bild 2)
    3. Spara-knappen kräver två klick för att en förändring i tidigare inlägg ska slå igenom

1) Efter att klistra in ordet "markören" blir det så här!

2) Här har jag skrivit två rader text, som inte syns om jag inte "meckar" lite i textfältet
    Annika på Sveriges Radio
  • Hör av er om ni inte kan återskapa problemen, så får jag i så fall beskriva bättre!
    Annika på Sveriges Radio
  • Jo, en fjärde punkt:
    Bilder måste läggas in en åt gången om jag vill placera dem fritt i texten. Lägger jag in flera på en gång, verkar de landa i toppen av inlägget (och är lite jobbiga att flytta på på grund av problem 1, så jag brukar radera och hämta hem dem på nytt).
    Annika på Sveriges Radio
  • Hej, Annicka.

Tack för all din feedback och det intresse du visar för att förbättra Kundo!

Jag har kollat på att återskapa de problem du tagit upp och kan återskapa 1 och 2. Nedan följer mitt flöde för de punkter som jag tolkar att jag inte lyckas återskapa till fullo, testat med IOS, både Safari och Chrome.

Problem 3: Via kugghjulet -> Redigera inlägg -> Markerar textfält -> Redigerar -> Spara -> Fönstret stängs (åter i tråd efter ett klick på spara)

Problem 4: I kommentera-textfält -> Skriver text -> Infoga bild -> Väljer två bilder -> ena bilden hamnar först, andra där markören var

Skiljer sig de steg jag har redovisat för här mot de du använt, Annika?

Med vänliga hälsningar,
    Maria Hansson
  • Hej igen!

Just att markören flyger bort från textfältet och man hamnar i toppen av sidan är ett problem som både jag och våra lyssnare tycker är frustrerande, så ifall kärleken till mobil-versionen skall kanaliseras på en enskild del, är den vad jag vill prioritera.

Se exempelvis Maria här, som är frustrerad nog på grund av fel med våra ljudströmmar, och där det förstås inte gör henne gladare att sidan hoppar till toppen varje gång man raderar, när hon tar sig tid att rapportera in problemet!
    Annika på Sveriges Radio
  • Hej!

Då vet vi att det problemet är det högst prioriterade i nuläget. Tack för förtydligandet!
    Dan Strokirk Utveckling & support
  • Hej igen!

Lyssnaren Åsa skriver i Sveriges Radios Kundo-forum:
    "Vill också passa på att berätta att varje gång jag använder tab-knappen för att skapa mellan-rad i detta forum så skickas jag till slutet av sidan."

Det låter inte riktigt som samma fel (tidigare har det varit att man hamnar i toppen av sidan som varit ett irritationsmoment), så jag dubbelkollar om det verkligen är slutet och återkommer annars.
    Annika på Sveriges Radio
  • Hej Annika,

Det låter sannerligen märkligt. Tab brukar vanligtvis byta markerat element på sidan. Till exempel i mail så gör en tabbning från text-rutan att "Svara" knappen markeras.

Undersök gärna saken ytterligare och återkom med mer information.

Allt gott,
    Olof Björklund
  • Jag hör om vi kan få lite mer information!

En annan lyssnare skrev nyss:
    _Jag har också en synpunkt på den här kommentarsfunktionen, Kundo. När man vill byta rad (trycker Retur) hoppar sidan ner till slutet, och man ser inte sin kommentar längre, måste leta upp den, tror den redan skickats in. Mycket irriterande._

Båda dessa problem gäller Android 8 och Chrome Mobile (73.0.3683 för Åsa med tab-bekymmer, 74.0.3729 för Tom med retur-problemet - som ju liknar det vi har högre upp i tråden.)

Berätta gärna vad ni vill veta (eller kom in i trådarna och fråga lyssnarna själva) om ni inte kan återskapa felen.
    Annika på Sveriges Radio
  • Hej Annika,

Vi har återskapat problemet med Retur i Chrome på Android och ska undersöka hur vi löser detta på bästa sätt.
    Vi håller även på att försöka återskapa problemet med Tab på Android. Återkommer när vi har mer information!
    Sandro Bizzarri Support
  • Tack för att ni kikar på detta!

Då koncentrerar jag mig på Åsas tab-problem:

Först såg hon felet på en Galaxy S7 (alltså den med Android 8 och Chrome Mobile 73.0.3683). Hon har nu testat även med en Tab 10 (Android 7, Chrome 73.0.3683) och skriver:
    Det blir exakt samma problem. Men här syns det oxå att när jag skickas ner till sidans slut så ligger listen med inställningar för kommentarsrutan kvar "ovanpå". Lite svårt att förklara. Tar en skärmdump före tabtangent o efter.
    Meddela mig om jag kan bifoga dem på npt vid ifall det underlättar.

Har ni nytta av Åsas bilder, eller räcker det med den beskrivningen?
    Annika på Sveriges Radio
  • Hej Annika!

För att undvika missförstånd tror jag att det skulle vara bra om vi fick skärmdumparna av Åsa. Att listen med inställningar ligger ovanpå låter oroväckande.

Jag har testat Tab-funktion på en Android tablet med Chrome, och där fungerade det som Olof tidigare beskrev; att nästa element markerades. I detta fall "Svara"-knappen.
    Sandro Bizzarri Support
  • Hej igen!

Jag blev lite fundersam eftersom Åsa skrev:
    varje gång jag använder tab-knappen för att skapa mellan-rad i detta forum ...

Jag frågade därför:
    Är det verkligen tab du använder då, och inte retur (det vanligaste sättet)?

Och mycket riktigt:
    Antagligen är det returtangenten.. Det finns ju ingen tab-tangent direkt på Galaxy S7.

Och i så fall är det kanske en del av det problem ni redan har återskapat?

När jag bad om bilder från Tab 10:an passade jag på att fråga om det går att få även från mobilen, Samsung Galaxy S7. Hon svarade:
    Vet inte hur jag ska få till en informativ skärmdump på S7an - antingen visas kommentarer utan eller - efter returtangenten - så visas sidans botten.
    Listen för inställningar är inte som på Tab 10an, den ligger kvar. Texten hamnar under den när texten jag skriver är längre än rutans utrymme, men det är väl som det ska. Vet inte om jag skrev det inledningsvis, men cursorn ligger kvar i rutan.

Låter den beskrivningen lik det ni redan noterat?
    Annika på Sveriges Radio
  • Hej!

Ja, det låter väldigt likt det vi noterat med Retur-knappen på android.

Vi undersöker problemet med Retur-knappen närmare och återkommer när vi har några nyheter!
    Sandro Bizzarri Support