Kan Kundo göra så att länkar öppnas i nytt fönster?

Jag skulle vilja att länkarna öppnas i ett helt nytt fönster/ny flik istället för det fönster man har öppet. Kan ni fixa det?

Kommentarer

• Hej,

Om man ska öppna länkar i ett nytt fönster eller inte, är ett stort diskussionsämne när det kommer till webbutveckling. Här är argumenten för och emot:

Fördelar med att öppna länkarna i sökresultatet i nytt fönster:

• Man är kvar på sidan man var på, så när man stänger fönstret ligger den gamla sajten kvar bakom.
    • Om man höll på att skriva något så riskerar man inte tappa det när man klickar vidare.

Nackdelar med att öppna länkarna i sökresultatet i nytt fönster:

• Vissa användare förstår inte att ett nytt fönster har öppnats, och försöker istället gå tillbaka till sidan dom var på innan med back-knappen. Denna fungerar inte eftersom nya fönster inte får med sig historiken. Dessa nya användare tappar alltså bort den gamla sajten just pga det nya fönstret.
    • Användare är väldigt ovana vid nya fönster på mobilen, och få vet ens att man kan hoppa mellan fönster öht. Även dessa riskerar att inte hitta tillbaka om man öppnar i nytt fönster.
    • Om något av de två fallen ovan inträffar så har man ändå "tappat bort" sin text som man började skriva på, trots att den egentligen är kvar, men i ett annat fönster. Vi har istället planer på en funktion som automatiskt sparar det användaren skriver så att man kan surfa bort och att sen texten ligger kvar när man kommer tillbaka.
    • Mer avancerade användare kan själv välja att öppna en länk i ett nytt fönster genom att hålla in Shift-tangenten (PC) eller Cmd-tangenten (Mac) när man klickar på en länk, så kommer den att öppnas i ett nytt fönster.

Baserat på de för- och nackdelarna har vi valt att i de allra flesta fall INTE öppna länkar i nya fönster. Det finns några få undantag där användaren riskerar att förlora text de precis börjat skriva på, men i annat fall använder vi vanliga länkar.

Här är en referenslänk där argumentationen utgår från de två första nackdelarna och förklarar mer hur det fungerar ur tillgänglighetssynpunkt:

... och här är det vanligaste undantaget, när länkar går till bifogade filer, t.ex. PDF-filer: