Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Hur ska vi hantera bilder, filmer och annan media på Kundo?

Hej kära kundoanvändare!

Ett vanligt önskemål är att kunna lägga in bilder, filmer (YouTube, Vimeo...) och annan media direkt i inlägg och kommentarer på Kundo.

Vi tycker det är en bra idé att berika innehållet i värdefulla poster och inlägg på det sättet men är i dagsläget inte riktigt redo att möjliggöra uppladdning av detta material till våra servrar.

Istället tittar vi på ett alternativ där du som användare kan klistra in länkar till alla denna typ av innehåll och att vi sedan översätter länken till en bild, film, googledokument eller vad den nu länkar till. Om du alltså klistrar in en länk till ett klipp på YouTube kan vi automatiskt känna av detta och bädda in det på lämpligt sätt.

Här uppstår lite av ett vägval och vi vill gärna ha din hjälp kring hur detta ska fungera:

Alternativ 1: Vi tittar på alla länkar i inlägg och kommentarer och placerar automatiskt det inbäddade innehållet i slutet av stycket.

Detta har fördelen att bilden/filmen visas även om användaren inte känner till att man kan göra viss strukturerad formatering, vilket ganska få gör.

Alternativ 2: Vi låter användaren explicit tala om att de vill att länken ska bäddas in i innehållet genoma att exempelvis skriva movie:http://www.youtube.com/watch?v=U9cGdRNMdQQ
osv. Användare vars länkar inte är markerade så kommer framträda som vanliga länkar i texten precis som idag.

Fördelen är att länkar innehåll inte oavsiktigt visas i texten (kan blir rörigt eller uppfattas som störande). Nackdelen är att man måste vara engagerad nog för att använda strukturerad formatering.

Alternativ 3: Inga länkar översätts till bilder, men om man håller musen över länken så visas ett modalfönster med bilden/filmen i.

Nackdelen med detta är förstås att informationen bara kommer de till del som håller musen över länken.

Vilket alternativ föredrar du? Har du andra förslag? Hjälp oss med en kommentar nedan!

Björn Lilja VD Rapportera olämpligt innehåll
Visa bästa svaret

Kommentarer

 • Alternativ 1, så klart. Det är det enda alternativet utan nackdelar =)

  Henrik Fräsén
 • Tack för svar Henrik! En nackdel är väl kanske dock att man ofrivilligt kan få in bilder/filmer i texten om det inte var det man avsåg?

  Björn Lilja VD
 • Håller med Henrik; Alt 1 med möjligheten att kunna klicka bort visningen av en sådan inbäddning (Lex Facebook)

  Johnny Warström
 • Helt klart Alternativ 1. Gissar på att de användare som vill dölja eventuell preview är i minoritet, så utgå ifrån att bädda in materialet men (som Johnny säger) tillåt att den klickas bort. Facebooks lösning tycker jag är briljant. Rent tekniskt kan jag tipsa om Embedly (http://embed.ly/), bra API för att bädda in relevant material utifrån URL.

  Peter Forss
 • Strålande input! Vi satsar på Alternativ 1 med möjlighet att dölja preview och så får vi se vad ni tycker om det.

  Björn Lilja VD
 • Peter: Det är Embedly vi kommer köra! Kul att du också kikat på dem.

  Det kommer fungera så att alla inlägg läggs i en kö och eventuella länkar processas mot Embedly och sparas som metadata. Det kommer alltså ta några sekunder innan preview är tillgängligt, men då är innehållet sparat hos oss och besökaren slipper uppleva en fördröjning innan filmer etc laddas.

  Björn Lilja VD
 • Nu har vi gjort en första version av detta. Jag länkar här in en film från Youtube så kan ni se hur det ser ut:

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_emb...

  Vad tycks? smile

  Björn Lilja VD
 • Är det här live, dvs fungerar det nu att adda bilder och filmer i inlägg?

  Mikaela
 • Vi testade och det fungerade, perfekt!

  Mikaela
 • Så trevligt! Återkoppla gärna här i tråden om du har förslag på hur funktionen kan bli bättre/enklare.

  Björn Lilja VD
 • Hej, är det helt uteslutet att utforska möjligheten att låta användarna ladda upp tex bilder på sikt? På SVT har vi ganska många trådar där det hade underlättat både för tittarna att kunna illustrera sitt problem och för oss att felsöka om de kunde bifoga en skärmdump. (Visst, det finns ett antal gratistjänster som erbjuder uppladdning av filer, men det kan nog vara en liten tröskel för vissa.)

  Eller finns det möjlighet (bara spånar här) att använda någon annan extern tjänst för att hosta bilderna som sen visar upp dem i ett Kundo-forum? (Nackdelen är väl förstås att man förmodligen ändå måste ha ett konto där, som tex i fallet med ImageShack Syndicate.)

  Niklas J Wegdell
 • Hej Niklas m.f.

  Nej det är verkligen inte uteslutet att utforska det alternativet. Vi skulle gärna vilja tillåta bilduppladdning men har hittills avstått mest för att vi behöver hantera lagringen på ett bra sätt som skalar bra. Bara det senaste året känns det som det kommit fler bra alternativ för att hantera detta.

  Du är heller inte den enda som önskar detta, så vi kommer ta en ordentlig diskussion om det här internt och återkommer.

  Tack för feedback och engagemang!

  Björn Lilja VD
 • Hur har diskussionen med bilduppladdning gått?

  Har ni funderat något på Amazon S3? Det är en ganska simpel, billig och kraftfull online-fillagring. Man laddar upp filer (t.ex. bilder) via deras API. Sedan kan man komma åt filerna via http (eller https) som kan läggas in på sin sida: <img src="http://något_namn.s3.amazonaws.com/någon_fil.jpg" alt="" />

  Det kostar 1 dollar för en miljon filhämtningar och 1 dollar för 100 000 filuppladdningar. Lagringskostnaden är 9.5 cent per GB. Trafikkostnaden är 12 cent per GB, utöver första gigabyten som är gratis.

  Läs mer här: http://aws.amazon.com/s3/ och här: http://aws.amazon.com/s3/pricing/

  Emil
 • Hej Emil m.f!

  Jag kan glädjande nog meddela att vi kommer bygga möjligheten att ladda upp bilder i inlägg och kommentarer. Tekniken finns på plats, det går redan via vårt API.

  I skrivande stund jobbar vi hårt med att lansera vår nya design
  men därefter kommer vi sikta på att prioritera upp detta. I samma veva hoppas vi även bygga möjligheten att ange en koordinat från en karta samt formatera texten i inlägget via ett smidigare verktygsfält.

  Björn Lilja VD
 • Hej allihopa!

  Nu har jag glädjen att meddela att funktionen för bild- och filuppladdning finns på plats. Användarna kan nu alltså ladda upp filer när de skriver inlägg eller kommenterar på inlägg. Och de uppladdade filerna infogas sist i inlägget/kommentaren som "bifogade filer".

  Tack för all er feedback runt detta!

  Jonatan Larsson Operativ chef

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan bli synligt för alla.
Din e-post visas aldrig publikt. Läs vår policy