Hur fungerar sökmotorn på Kundo?

Jag undrar hur sökfunktionen väljer ut sökträffar på Kundo? Vilken algoritm använder sökmotorn och hur bestäms ordningen på söktresultatet?

Kommentarer

 • Hej!

  Här kommer vår detaljerade beskrivning av hur sökmotorn i ett Kundo-forum fungerar.

  Sökning sker på relevans och ålder
  Sökfunktionen söker i inlägg som matchar texten bäst och gör sedan en viktning och sortering på relevans och ålder. Relevans för en sökträff avgörs av:

  • Hur vanligt det matchande ordet är i språket
  • Hur många gånger ordet förekommer i dialogen
  • Var i dialogen ordet förekommer (rubrik, brödtext, kommentarer)

  Utöver relevansen så tar vi hänsyn till hur gammalt inlägget är och vem som har skrivit det. Väldigt gamla inlägg viktas ned och hamnar längre ned i sökresultatet. Detta gör att resultaten kan variera över tid. Inlägg och kommentarer skrivna av redaktörer (=representanter för företaget) viktas dock inte ned av ålder.

  Sökning på fraser
  Om du söker på "världens största däggdjur" i ett Kundo-forum får du träffar på inlägg som innehåller alla eller något av dessa ord. Det beror på att vi gör sökningar med "OR" istället för "AND".
  Sökningen ignorerar dock så kallade "stoppord". Dessa är ord som är väldigt vanligt förekommande i språket - exempel på svenska är: för, att, men, som, den, det...). Eftersom de är så vanliga så och de flesta inlägg innehåller sådana ord ges de inte någon vikt i en sökning.

  Sökning på delar av ord
  Sökningen görs inte på delar av ord, men vi använder så kallad "stemming" för hantera böjningar och ändelser, som t.ex. pluralformer av ord. Därför anses "retur" och "returer" vara samma ord och ge samma träffar, men "returadress" anses dock som ett eget ord och ger andra träffar.

  Mer information
  Sökmotorn söker inte bland arkiverade inlägg - läs mer om det här: Vad gör "Arkivera?".
  Om du vill läsa mer om den sökmotor och algoritm för relevans som vi använder på Kundo hittar du mer information här.
  Och om du vill använda en egen sökmotor till Kundo-forumet så hittar du instruktioner här: Går det att indexera Kundo i vår egen sökmotor?.

  Jonatan Larsson Operativ chef
 • Hej!

  Det känns som att sökfunktionen är lite väl nitisk ibland. T.ex. har vi en tråd om korttjänsten Wrapp i vårt forum, och om man missar ett p och skriver Wrap istället så får man inte någon träff. Ska vi lägga till felstavningen i rubriken också eller finns det någon snyggare lösning?

  Tack på förhand!
 • Hej!

  Tack för bra featureförslag!

  Detta med felstavningar är krånligt. Att automatiskt söka på ord som har nästan samma bokstäver riskerar att ge för många träffar. Tänk t.ex. "sale" och "ale" som ju skulle kunna vara felstavningar, men också kunna vara helt olika ord. För att göra detta bra tror jag alltså man måste göra något smartare, och då blir det snabbt komplicerat.

  Jag tar alltså med mig detta för framtiden, så försöker vi fundera över när vi ska försöka rättstava och inte. Tills dess måste ni tyvärr lägga in "wrap" någonstans i texten för att få en träff på det inlägget.
  Emil Stenström Produktansvarig
 • Jag förstår problematiken, men personligen tycker jag att det är bättre att få träff på tio trådar där nio är felaktiga än att inte få träff alls. Men det finns säkert aspekter som inte jag tänker på!

  Ps. inget svar krävs 😉

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.