Formatera citerad text i editor

Kopierar ett förslag som kom till Sveriges Radios supportforum för tre veckor sedan från lyssnaren Johannes:

Johannes förslag:
Kan ni lägga till en formateringsfunktion för citerad text i er editor?
Rätt ofta vill man citera någon text från utomstående källa eller annat inlägg, och då finns det inget givet sätt att skilja ut den från den egna texten i inlägget.

Det vore bra om det fanns ett standardiserat och tydligt sätt att ange detta, så man slipper trixa med ad-hoc kursivering, citattecken, större än-tecken eller liknande som kan verka rörigt och skilja sig åt från gång till annan.

Exempel:

https://static.kundo.se/static/js/bundles/platform.34f30adeb4ec.js
* froala_editor v2.9.5 (https://www.froala.com/wysiwyg-editor)
* License https://froala.com/wysiwyg-editor/terms/
* Copyright 2014-2019 Froala Labs

Så långt Johannes.

Jag kan själv se många tillfällen när en citerings-markör är nyttig (till exempel för att skilja det Johannes skrev från det som är mina egna tillägg i detta inlägg!), samtidigt vet jag att majoriteten av våra användare inte utnyttjar de formateringsmöjligheter som redan finns och att de kanske förvirrar mer än vad de hjälper ovana forum-användare. För oss som använder verktygen ökar dock en citat-markering möjligheten att vara tydlig, och tydlighet är bra!

Eget önskemål som tangerar Johannes behov
Jag har som moderator behov av att markera skillnaden mellan det jag skriver och lyssnarens inlägg när jag skapar en ny tråd av ett inlägg. Johannes önskemål skulle göra det enklare att tydligt skilja ut lyssnarens inlägg från min introduktion och är förmodligen en lägre hängande frukt än den funktion jag helst vill ha som jag beskriver nedan:

För att det nya inlägget ska bli begripligt, behövs ibland en introduktion och en länk till ursprungstråden, som här:
Alexa-problem: Skyll inte på Amazon

Där vore det smutt att få en automatiskt genererad ruta i avvikande färg med länk till ursprungstråden, samt att från ursprungstråden få en länk till nya tråden, något jag nu behöver skapa manuellt.

Båda funktionerna ska förstås gå att välja bort för de Kundo-redaktörer som arbetar på annat vis och inte har behov av funktionen och båda ska gå att redigera. Om default-texten i toppen av det nya inlägget är "detta inlägg skrevs ursprungligen i tråden [rubrik]" respektive "[signatur]s inlägg har brutits ut till en egen tråd: [rubrik]" så går det snabbt att vid behov berätta varför vi valt att skapa en ny tråd etc.

Hoppas att ni har nytta av förslagen!
Annika på Sveriges Radio Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

• Hej Annika!

Tack för dina tydliga och genomtänka förslag! Att lägga till citatmöjligheter genom blockquote är förstås inte alltför avancerat, men som du säger vill vi balansera med att presentera en enkelanvänd textredigerare utan alltför många förvirrande knappar.

Bra att du nämner att du som redaktör även har ett annat behov och var det kommer ifrån – att tydliggöra varifrån en utbruten tråd har kommit från. Tidigare visade vi faktiskt en text i originaltråden som berättade att "Denna kommentar har flyttats till en egen tråd", men vi beslöt att ta bort den för att göra originaltråden tydligare. (I 2016, en av de första sakerna jag gjorde på Kundo!)

Jag skall se till att ta vidare detta internt, och återkopplar hur vi tänker!