Filtreras svaren på taggar OCH kategori

Hej

Nu när vi ska börja tagga upp våra inlägg undrar jag, om en kund söker på tex, "konto" kommer alla inlägg upp under "konto" kategorin och alla inlägg som är taggat med konto då?

Är det onödigt att tagga ett inlägg med samma namn som en huvudkategori?

Vanessa

Kommentarer

• *låt säga att man inte nämner ordet konto i övrigt i inlägget.

// Vanessa

• Hej

Kategoriernas namn tas inte med i sökningen. Om man till exempel söker på betalningar får man inlägg som har betalningar (eller liknande text) i resultaten, men inlägg som det här (som ju inte handlar om betalningar, även om det finns i den kategorin) inte kommer med.

Taggar (om man har valt att visa dem för användarna) tas dock med i sökningen. Så en tagg med ordet "konto" kommer ge ett inlägg större chans att komma med i sökresultatet för "konto" än om det finns i kategorin "konto" men inte innehåller ordet.

Det kan absolut vara värt att ha taggar som heter samma eller liknande som en kategori, om det är passande med hänsyn till innehållet. Inlägg kan ju bara finnas i en kategori, men taggarna är mer fria. På så sätt kan inlägg som visserligen hör hemma i en annan kategori kopplas samman med andra inlägg som också berör samma ämne.

Däremot ska man vara försiktig så att man inte duplicerar kategorierna som taggar vilket ju då främst genererar merarbete. Om i princip alla inlägg i en viss kategori får en viss tagg, och den inte passar för inlägg utanför den kategorin är det en tydlig varningsklocka.

• Tack Alvin för svar.

Jag behövde läsa det några gånger för att förstå men nu tror jag att jag har det.

// Vanessa

• Nu har jag kommit en bit på väg med "taggningsarbetet" men testar ibland att söka för att se vilka inlägg som kommer upp.

Nu har jag märkt att om man tex söker på kort så kommer bara inlägg upp som har ordet kort i sig INTE kortET, vilket känns som naturligt. Ett önskemål är att alla inlägg som har ordet kort oavsett ytterligare följd kommer upp.

Också, söker jag på "kort saldo" kommer 1 inlägg upp, söker jag på "saldo" kommer 3 inlägg upp varav två har ordet kort i sig. Trotts att båda inläggen gällande kort ligger i kategorin Kort. Just för att i det andra inlägget står "kortET"

// Vanessa

• Hej!

Jag håller ju helt med om att sökfunktionen borde ta hänsyn till andra former av ett ord man söker på, och det ska vi titta på. Men jag förstår inte riktigt om ditt tredje stycke beskriver ett separat problem eller om det är samma.

Menar du att du får en träff på den sökningen på "kort saldo", trots att det finns två träffar som innehåller "kort" i de träffar du får om du söker på "saldo"? Eller är det ett av de inläggen som innehåller "kortet"?

Patrik Stenmark Utveckling & support
  • Hej Patrik

Tror att det var något som inte riktigt fungerade sist, eller så var det jag som var lite fredagstrött 😀

Nu när jag söker igen verkar det fungera som det borde.
    Söker på saldo och får upp 3 inlägg, söker på kort saldo och får upp 2 inlägg. Dock så har båda ordet kort i sig.
    Hade det inte stått kort i själva inlägget så hade det inte kommit upp något inlägg alls trots att det ligger under kategorin kort.

• Hej!

Som jag skrev i den andra tråden så skriver jag upp att vi ska se till att kategorinamnet blir sökbart tillsammans med taggarna. Tills dess måste ni tyvärr tagga med "kort" på de ställen där det behövs.

Vi återkopplar här när det är live, vågar tyvärr inte lova något datum.