Använda citatformatering i inlägg

Hej, jag kan inte längre se funktionen för citatformatering i editorn på Sveriges Radios kundforum. Nu finns bara två knappar för infoga bild eller filer.

Ska man inte kunna strukturera texten semantiskt på något sätt?

Det är rätt ofta man vill markera utdrag av text i samband med svar på inlägg eller länkade referenser tycker jag.

https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kommentarer

• Hej Johannes!

Vi håller just nu på att förbättrar användarupplevelsen i forumet, där vi bland annat vill göra det enklare för slutanvändare att skriva i forumet. Med detta valde vi att ta minska antalet funktioner i text-fältet för slutanvändare.

Vi uppskattar din feedback om detta och jag har fört den vidare till produktansvarige hos oss på Kundo. Får vi fler indikationer på att funktioner saknas så kommer vi självklart ta hänsyn till detta!

En workaround som ni kan testa är att använda pluginet Markdown Here i din webbläsare, på följande vis:
    1. På den text som ska citeras, sätt >  framför. T ex “> Ett text jag vill citera”
    2. Markera texten, inkl >-tecknet
    3. Klicka på knappen “Markdown here”.
    Vad tror du om det?

Sandro Bizzarri Support
  • Har ni fått indikationer på att det behöver förenklas då? Det är lite att kasta ut barnet med badvattnet att ta bort citatformatet på en forumtjänst kan jag tycka.

Tack för förslaget om Markdown Here, knappast någon förenkling för min del, men det ser ju ut som en intressant funktionalitet att översätta formaten till textkoder för den som vill installera tilläggsprogram lokalt.
    Johannes
  • Hej Johannes!

Ja, det har vi! Under sensommaren/hösten genomfördes användartester av forumet där det framkom att det upplevdes krångligt och rörigt att ställa en fråga. I det läget såg vi att en förenkling av gränssnittet behövdes så att det ska upplevas som mindre komplext.

När vi undersökt hur besökare använder funktionerna i text-redigeraren kom vi fram till att de funktioner som användes i allra högsta grad var att ladda upp en bild eller bifoga en fil.

Jag har framfört din feedback till produktansvarige och teamet som genomförde förändringarna.

Ha en fortsatt trevlig torsdag!

Sandro Bizzarri Support
  • Jag håller med om att flera av formaten gav en känsla av onödigt krims krams, som t.ex. kursiv stil, men det var kanske heller ingen som hade funderat så noga på vad de skulle användas till, de kanske helt enkelt följde med i standardkonfigurationen för den redigeringskomponent ni använder.

Däremot strukturella format som punktlistor och citat tycker jag är ganska viktiga uttrycksmedel för att förmedla innebörden i texten, och de möjliggör också visuell formatering efter betydelse i efterhand.

Ett alternativ, som t.ex. Google tillämpar i sin e-posteditor, är att visa en T-knapp som i sin tur fäller ut ytterligare textformat. Tillståndet sparas också i webbläsaren så att formaten visas eller förblir dolda när editorn används nästa gång.
    Johannes
  • Hej igen Johannes!

Vi har diskuterat detta vidare internt, och kommer inte lägga tillbaka formateringsverktygen den närmaste tiden. Baserat på den användningsstatistik ser vi att i de flesta fall används formateringsverktygen väldigt sparsamt. Främst är det som du säger punktlistor som används, men där ser vi även användare som helt enkelt skriver "-" eller en siffra manuellt i texten.

Det vore som du säger toppen att visa en knapp för att fälla ut ytterligare textformat! Det är något vi skulle vilja lägga till på sikt, men det ligger inte i planeringen för vår framtida utveckling just nu. Vi förstås lyssnar på den feedback som kommer om det skulle vara så att fler besökare saknar verktygen.

Hoppas det ger klarhet i hur vi tänker!
    Dan Strokirk Utveckling & support
  • Ok, tack för svaret.

Jag tycker ni tar ett lite för stort steg i att gå från en rörig knapprad med onödiga funktioner och format till att ta bort den helt. Jag förstår att ni kanske har tjänster som Facebook som förebilder, men det kan kännas lite tråkigt att utvecklingen ska gå mot minsta gemensamma nämnare snarare att man försöker utbilda och upplysa användarna. Men jag kan också förstå att om ni ser framför er ett konversationsformat liknande sociala medier, instant messaging, eller kommentarsfält så är det kanske inte angeläget att uppmuntra till eller tillhandahålla medel för mer omfattande, strukturerade textmassor. Däremot i det fall man vill skriva lite längre och mer genomtänkta inlägg i ett mer eftertänksamt tempo har man ju god nytta av åtminstone grundläggande hjälpmedel att strukturera upp texten för att föra fram en argumentation eller ett anförande i en diskussion. Så det handlar kanske om vad Kundo vill stödja för typer och nivåer av informationsutbyte. Jag vet inte riktigt om ni identiferar er snarare med kommentarsorienterade tjänster som Facebook eller Disqus, än mer diskussionsorienterade som Reddit eller Discourse.

Ett sista alternativ vore ju att stödja någon form av kodning/markdown utan visuella kontroller, där användarna själva upptäcker formaten successivt då man råkar skriva in punktlistor med asterisker och liknande, men då kanske man får vara försiktig också med att resultatet inte skiljer sig för mycket och på ett oväntat sätt från den inmatade texten.
    Johannes